Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Szarlotka z budyniem

 

 

szarlotka z budyniem


Przerażająco długa była ta przerwa... przerwa od ostatniego wpisu. Ech... mam nadzieję, że już nigdy się ona nie powtórzy - nie w takim wymiarze! Zresztą nawet nie miałam jeszcze okazji by upiec coś po przyjeździe do Polski... choć nie, inaczej: piec, piekłam ale nie zdążyło się to uwiecznić na zdjęciach więc to tak jakby nic nie było! Teraz na mieszkaniu też niestety nie mam dostępu do piekarnika i znów pozostają tylko te powroty do Domu. Teraz jeszcze mogę wykorzystać ten jeden wypiek który pozostał mi z wakacji. Do tej szarlotki zachęcił mnie wpis soul_kitchen i stąd też pochodzi ten przepis.

 


szarlotka z budyniem

 

 

 

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki;
  • 250 g masła;
  • 1 szkl cukru;
  • cukier wanilinowy;
  • 1 jajko;
  • 2 żółtka;
  • 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, z których jedną należy włożyć do lodówki a drugą do zamrażarki.

Budyń:

  • 2 budynie (waniliowe bądź śmietankowe);
  • 750 ml mleka.

Dodatkowo:

  • jabłka!!!

 

szarlotka z budyniem

 

Ciasto wyjete z lodówki rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną wcześniej formę (najlepiej wyłożyć ja papierem do pieczenia). Następnie na ciasto skroić jabłka (według uznania, w talarki bądź w ćwiartki). Przygotować budyń wedle wskazówek na opakowaniu tyle, że z mniejszą ilością mleka (750 ml). Jeszcze gorący wylać na jabłka. Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć je na wierzch. Należy piec ok. godziny w temperaturze 200o . /jeśli jabłka są bardzo soczyste można je podsypać odrobiną kaszy manny/


szarlotka z budyniem


 


środa, 16 listopada 2011, arinne

Polecane wpisy

Komentarze
soul_kitchen
2011/11/23 23:05:20
Och Kochana jakim zaszczytem jest zobaczyć ten przepis na Twojej stronie! Mistrzowski wypiek Skarbie !!!
Masterpiece !!!