Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Babka dwukolorowa

 

 

babka dwukolorowa

 

 

Ta babka nie jest typem "piaskowej" ale też nie jest mokra... Hmm ciężko jest określić jej konsystencję. Mogę jedynie podkreślić, że jest dobra, nie jest na pewno przesłodzona, jest idealnym przerywnikiem między pałaszowaniem ciast
z kremami:) I idealnym dodatkiem do porannej kawy też.

 

Składniki:

  • 250g margaryny;
  • 5 jajek;
  • 2 szkl mąki;
  • 8 łyżek oleju;
  • szkl cukru;
  • 1 łyżeczka octu;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki kakao.

 

 

babka dwukolorowa

 

 

Margarynę miksować aż stanie się biała, dodać cukier, dalej miksując, następnie żółtka pojedynczo. Mąkę zmieszać
z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy. Ubić pianę z białek. Teraz ciasto podzielić na dwie części do jednej z nich dosypać ok. 2 łyżek kakao i połowę piany z białek. Do drugiej części dodać resztę białek. Piec w temp. 170
0 przez ok. 50 min.


wtorek, 22 maja 2012, arinne

Polecane wpisy

Komentarze
soul_kitchen
2012/05/23 09:45:00
mmm... ależ mi narobiłas ochoty na taką babkę...
-
arinne
2012/05/23 12:21:45
i sama sobie też:) bo wtedy za dużo było tego wszystkiego żeby móc spróbować, a teraz to już chętnie :)