Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Bardzo delikatny Sernik (na mleku i z olejem)

 

 

sernik

 

 

Tego rodzaju sernik po raz pierwszy jadłam w Domu Mojego Chłopaka i od razu przypadł mi do gustu. Całkowicie inna konsystencja i smak od tych, które do tej pory sama robiłam. Moim zdaniem jest o wiele lżejszy niż ten tradycyjnie ucierany z masłem, trochę konkurencyjny do tego ze śmietaną kremówką. I mimo tego, że znajduje się w nim dużo oleju jest hmm na prawdę sprawia wrażenie lekkiego :) Na rodzinnej komunii również zyskał sobie wielbicieli :)

 

 

Składniki:

 

  • 1kg sera białego (dwukrotnie zmielonego); 
  • 2 budynie śmietankowe;
  • 1 szkl cukru;
  • 2 jajka;
  • 4 żółtka; 
  • 1,5 szkl oleju (w oryginalnym przepisie były to 2 szkl);
  • 2 szkl mleka.

 

Ser wcześniej dwukrotnie zmielony przełożyć do większej miski, ucierając dodawać stopniowo całe jajka, następnie żółtka, cukier i jedną szklankę mleka. Ucierać aż masa będzie zupełnie gładka. Następnie dodać drugą szklankę mleka, 2 budynie oraz olej. Ucierać aż znowu stanie się gładkie. Następnie masę serową wylać na spód. Piec ok. 80 min. w temp. 170o .

 

Spód zależy od Waszej indywidualnej preferencji, ja w tym wypadku zrobiłam zwykłe kruche ciasto z 3 szkl mąki pszennej, 175g margaryny, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, 2 żółtek, 3/4 szkl cukru oraz kwaśnej śmietany. Ciasto po wyłożeniu na blachę posypałam kakao a następnie wylałam na nie masę serową.


piątek, 25 maja 2012, arinne
Tagi: olej sernik mleko

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/03 21:28:48
Nigdy jeszcze nie robiłam sernika z olejem... Ciekawy przepis.
-
arinne
2012/06/08 16:54:26
naprawdę polecam, ja byłam mile zaskoczona, bo sama bałam się trochę tej dużej ilości oleju, ale przecież zwykle dodajemy margarynę więc chyba trochę ta ilość tłuszczu się równoważy :)
-
russkaya
2012/06/15 20:11:41
Koniecznie do zrobienia. KONIECZNIE :)
Z olejem nie robiłam, więc chętnie wypróbuję :*