Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasteczka mocno cytrynowe

 

 

ciasteczka cytrynowe

 

 

Powrót do domu i od razu ucieczka do kuchni. Brakowało mi tego. O Opatrzności, ześlij mi w przyszłym roku mieszkanie z piekarnikiem!!! PROSZĘ!

Tutaj nie było zastanawiania się: miałam ochotę na coś baaardzo kruchego, nawet twardego i mocno cytrynowego. Poza tym, chciałam się odrobinkę pobawić. Szybko więc usmażyłam naleśniki (to już jest tradycją, wracam, rzucam walizkę w kąt i zanim Mama, z pracy, a Bracia ze szkoły wrócą staram się usmażyć naleśniki. Baaaardzo dużo naleśników :)).

Wracając do ciasteczek, jak dla mnie są genialne! Bardzo cytrynowe, mało słodkie. 

 

 

ciasteczka cytrynowe

 

 

 

Składniki:

 

  • 275g mąki pszennej;
  • 50g cukru;
  • 150g masła lub margaryny;
  • 1 jajko;
  • sok z 2 cytryn i skórka otarta z 2 cytryn;
  • 2 łyżki proszku do pieczenia.
  • sok z cytryny i cukier puder do zrobienia lukru.

 

ciasteczka

 

Wszystkie sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, cukier) zmieszać razem na stolnicy. Dodać masło i "wyrabiać" aż powstanie kruszonka. Sok z cytryn i jajko razem ubić. Dodać do powstałej kruszonki, wyrobić ciasto aż powstanie pożądana konsystencja. Jeśli będzie zbyt sypkie dodać jeszcze soku z cytryny. Ciasto włożyć do lodówki, na minimum godzinę. 

Wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. pół centymetra. Wycinać ciasteczka. Piec w temp. 1800, aż będą miały złoty kolor. 

Udekorować dowolnie, ja polecam spotęgowanie cytrynowego smaku dodaniem jeszcze cytrynowego lukru. Sok
z cytryny po prostu zmiksować z cukrem pudrem.

 


niedziela, 20 maja 2012, arinne

Polecane wpisy

Komentarze
soul_kitchen
2012/05/22 18:45:53
Cóż za cudowności - Kochana wiesz ze wszystkie Twoje ciastka to małe dzieła sztuki!