Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Rogaliki drożdżowe zatapiane

 

 

rogaliki drożdżowe zatapiane

 

 

Ciasto drożdżowe - to chyba nigdy się nie znudzi! Do tej pory, zawsze przepisy, w których trzeba było "zatopić" ciasto, odrzucałam. Bardzo się bałam, że moje "nie wypłynie" na powierzchnię:) Teraz jednak się przełamałam, i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to ciasto jest jednym z najlepszych drożdżowych jakie miałam przyjemność zrobić! Warto więc spróbować:)

 

 

Składniki:

  • 0,5 kg mąki;
  • 25 dag margaryny,
  • 0,5 szkl śmietany;
  • 10 dag drożdży;
  • marmolada;
  • jajko do posmarowania rogalików;
  • cukier do posypania.

 

Najpierw drożdże rozetrzeć z cukrem, gdy się rozpuszczą, dodajemy do nich makę, margarynę i śmeitanę. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy ja ściereczką i wkąłdamy do ziemnej wody. Na początku ciasto opadnie na dno, ale po ok. 30 min wypłynie na wierzch. Gdy wypłynie, wyjmujemy ję na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm, wycinamy trójkąty, nakładamy marmoladę i zwijamy w zgrabne rogaliki. Przekładamy je na blachę, smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy gruboziarnistym cukrem. Pieczemy na złoty kolor w temp. 180o


sobota, 23 czerwca 2012, arinne

Polecane wpisy

Komentarze
soul_kitchen
2012/06/23 12:21:52
Przepiękne rogaliki - co za kunsztowne wykonanie!
-
nathalia8
2013/02/19 12:27:36
piękne rogale!!nioe robilam tez jeszcze zatapianego ciasta...no ale skoro tak chwalisz to moze tez sie przełamie!