Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | różne | torty
RSS
sobota, 23 czerwca 2012
Rogaliki drożdżowe zatapiane

 

 

rogaliki drożdżowe zatapiane

 

 

Ciasto drożdżowe - to chyba nigdy się nie znudzi! Do tej pory, zawsze przepisy, w których trzeba było "zatopić" ciasto, odrzucałam. Bardzo się bałam, że moje "nie wypłynie" na powierzchnię:) Teraz jednak się przełamałam, i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to ciasto jest jednym z najlepszych drożdżowych jakie miałam przyjemność zrobić! Warto więc spróbować:)

 

 

Składniki:

  • 0,5 kg mąki;
  • 25 dag margaryny,
  • 0,5 szkl śmietany;
  • 10 dag drożdży;
  • marmolada;
  • jajko do posmarowania rogalików;
  • cukier do posypania.

 

Najpierw drożdże rozetrzeć z cukrem, gdy się rozpuszczą, dodajemy do nich makę, margarynę i śmeitanę. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy ja ściereczką i wkąłdamy do ziemnej wody. Na początku ciasto opadnie na dno, ale po ok. 30 min wypłynie na wierzch. Gdy wypłynie, wyjmujemy ję na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm, wycinamy trójkąty, nakładamy marmoladę i zwijamy w zgrabne rogaliki. Przekładamy je na blachę, smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy gruboziarnistym cukrem. Pieczemy na złoty kolor w temp. 180o


czwartek, 21 czerwca 2012
Karpatka

 

 

karpatka

 

 

To niezbędnik każdej małej imprezki. Słodkie, lekkie, przyjemnie wyglądające znika niewątpliwie najszybciej. Zawsze jednak
z duszą na ramieniu robię do niej krem, raz - w zamierzchłych czasach wyszedł mi zbyt rzadki i od tamtej pory troszkę się lękam. Podaje oryginalny przepis z troszkę archiwalnej gazetki "Ciasta domowe" w nawiasie podam moje niewielkie zmiany. 

 

 

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szkl wody;
  • 250 g margaryny;
  • 5 jajek;
  • 1 szkl mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem:

  • 2 szkl mleka;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 3 łyżki cukru;
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego;
  • 2 żółtka (nigdy nie dodaję żółtek, wolę gdy krem jest czysto biały, poza tym bez żółtek jest też mniejsze ryzyko że będzie zbyt rzadki);
  • 250 g margaryny (ja daję troszkę mniej tłuszczu, ok. 200 g).

 

 

karpatka

 

 

Wodę zagotować z margaryną. Wsypać mąkę i szybko rozmieszać mikserem. Odstawić do wystudzenia, gdy masa będzie zimna, wbijać po jednym jajku, cały czas mieszając mikserem aż powstanie gładkie ciasto. Następnie dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z tych części przełożyć na blachę (34 na 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 min w temp. 200o

Przechodzimy do kremu: półtorej szklanki mleka zagotować, w pozostałym mleku rozpuścić obie mąki i cukier wanilinowy. Mąkę rozmieszaną w mleku powoli wlewać do gotującego się na małym ogniu mleka, cały czas mieszając, nie doprowadzając do powstawania grudek. Powstałą masę budyniową odstawić do wystudzenia. Następnie margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami i dodawać powoli wystudzoną masę. Dokładnie utrzeć. Ostudzone placki przełożyć kremem. Gotowe:) 

 


piątek, 25 maja 2012
Bardzo delikatny Sernik (na mleku i z olejem)

 

 

sernik

 

 

Tego rodzaju sernik po raz pierwszy jadłam w Domu Mojego Chłopaka i od razu przypadł mi do gustu. Całkowicie inna konsystencja i smak od tych, które do tej pory sama robiłam. Moim zdaniem jest o wiele lżejszy niż ten tradycyjnie ucierany z masłem, trochę konkurencyjny do tego ze śmietaną kremówką. I mimo tego, że znajduje się w nim dużo oleju jest hmm na prawdę sprawia wrażenie lekkiego :) Na rodzinnej komunii również zyskał sobie wielbicieli :)

 

 

Składniki:

 

  • 1kg sera białego (dwukrotnie zmielonego); 
  • 2 budynie śmietankowe;
  • 1 szkl cukru;
  • 2 jajka;
  • 4 żółtka; 
  • 1,5 szkl oleju (w oryginalnym przepisie były to 2 szkl);
  • 2 szkl mleka.

 

Ser wcześniej dwukrotnie zmielony przełożyć do większej miski, ucierając dodawać stopniowo całe jajka, następnie żółtka, cukier i jedną szklankę mleka. Ucierać aż masa będzie zupełnie gładka. Następnie dodać drugą szklankę mleka, 2 budynie oraz olej. Ucierać aż znowu stanie się gładkie. Następnie masę serową wylać na spód. Piec ok. 80 min. w temp. 170o .

 

Spód zależy od Waszej indywidualnej preferencji, ja w tym wypadku zrobiłam zwykłe kruche ciasto z 3 szkl mąki pszennej, 175g margaryny, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, 2 żółtek, 3/4 szkl cukru oraz kwaśnej śmietany. Ciasto po wyłożeniu na blachę posypałam kakao a następnie wylałam na nie masę serową.


środa, 23 maja 2012
Marcello

 

 

marcello

 

 

Ostatnio przy pieczeniu tego ciasta spotkała mnie moja  największa porażka od naprawdę niepamiętnych czasów. Biszkopt wyszedł mi twardy jak głaz! (dopuszczam do siebie taką myśl, że mogłam w ferworze przygotowań komunijnych zapomnieć dodać proszek do pieczenia...:) ) Niemniej, na szczęście miałam czas na upieczenie kolejnego, tym razem już udanego.

 

Składniki:

Ciasto:

  • 6-8 jajek;
  • 1 szkl cukru;
  • 1 szkl mąki pszennej;
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżki kakao;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Krem:

  • 1 szkl mleka;
  • 0,5 szkl cukru;
  • cukier wanilinowy;
  • kieliszek spirytusu bądź rumu;
  • gorzka czekolada;
  • 275g masła lub margaryny.

 

Poncz:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej;
  • 0,5l wody;
  • 0,5 szkl cukru.

 

marcello

 

 

Z podanych składników należy robić ciasto tak jak na biszkopt, czyli najpierw ubić białka na sztywna pianę, dodać cukier, następnie żółtka (pojedynczo), mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Upiec w temp. 170o .

Mleko, z cukrem i cukrem wanilinowym gotować na małym ogniu przez 20 min. Zdjąć z ognia, dodać kieliszek spirytusu i drobno posiekaną czekoladę. Mieszać aż do jej rozpuszczenia. Odstawić masę do stężenia. Gdy będzie już gotowa ucierać z masłem (Masło utrzeć najpierw na białą, gładką masę, do niej stopniowo dodawać czekoladową masę).

Przygotowanie ponczu to po prostu zaparzenie kawy w podanej ilości wody z pół szkl cukru. Można dodać również odrobinę alkoholu. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Biszkopt przekroić na tyle blatów na ile jest to możliwe, bardzo obficie nasączyć ponczem i wyłożyć krem. Ciasto przed podaniem dobrze jest schłodzić min. przez godzinę w lodówce.


wtorek, 22 maja 2012
Babka dwukolorowa

 

 

babka dwukolorowa

 

 

Ta babka nie jest typem "piaskowej" ale też nie jest mokra... Hmm ciężko jest określić jej konsystencję. Mogę jedynie podkreślić, że jest dobra, nie jest na pewno przesłodzona, jest idealnym przerywnikiem między pałaszowaniem ciast
z kremami:) I idealnym dodatkiem do porannej kawy też.

 

Składniki:

  • 250g margaryny;
  • 5 jajek;
  • 2 szkl mąki;
  • 8 łyżek oleju;
  • szkl cukru;
  • 1 łyżeczka octu;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki kakao.

 

 

babka dwukolorowa

 

 

Margarynę miksować aż stanie się biała, dodać cukier, dalej miksując, następnie żółtka pojedynczo. Mąkę zmieszać
z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy. Ubić pianę z białek. Teraz ciasto podzielić na dwie części do jednej z nich dosypać ok. 2 łyżek kakao i połowę piany z białek. Do drugiej części dodać resztę białek. Piec w temp. 170
0 przez ok. 50 min.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5