Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | różne | torty
RSS
wtorek, 29 marca 2011
Ciasteczka śmietankowe

 

 

 

 

To chyba najłatwiejsze ciasteczka jakie kiedykolwiek robiłam! I najmniej czasochłonne! Zresztą po raz pierwszy byłam zmuszona piec to samo i to trzykrotnie w tak krótkim okresie czasu, niemalże dzień po dniu... ech ale no cóż nic nie poradzę na to, że tak bardzo wszystkim posmakowały;) A któżby się spodziewał?! Szczególnie po tym, gdy zobaczyłam, że w przepisie nie ma ani gramu cukru (wyłączając oczywiście tą ilość, którą się je posypuje) no  i są bez kremu więc hmm wydają się mniej atrakcyjne... właśnie wydają się, bo są naprawdę niesamowite... bardzo lekkie i mięciutkie. Niepowtarzalne

 

 



Składniki:

(ok 60 sztuk)


  • 28 dag mąki pszennej;
  • 25 dag masła;
  • 5 łyżek gęstej śmietany;
  • 1 żółtko;
  • 1 białko do posmarowania;
  • gruboziarnisty cukier do posypania.

 

Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie cienko rozwałkować. Foremkami wykrajać ciasteczka. Wyłożyć na blachę posmarowaną uprzednio margaryną i wysypaną kaszą manną. Posmarować białkiem i posypać (OBFICIE!!!) gruboziarnistym cukrem. Od jego ilości będzie zależeć słodycz ciasteczek;). Piec ok 20 min w temperaturze 175°C, aż ciasteczka lekko się zarumienią.


niedziela, 27 marca 2011
Ciasteczka owsiane z żurawiną

 

 

 

 

Pierwszym blogiem, który mnie zachwycił i wpędził w nałóg oglądania takich kulinarnych dokonań w sieci był blog Moje Wypieki, stamtąd też pochodzi ten właśnie przepis.

Zawsze, gdy wracam do domu mam milion pomysłów co by można było zrobić, często jednak zostają one zdominowana przez pragnienia rodzeństwa i Mamy, tutaj jednak na hasło: ŻURAWINY uzyskałam jednoznaczną aprobatę i błogosławieństwo dla moich poczynań.

 

 

Ciasteczka owsiane z żurawiną

 


Składniki:

  • 225g średnio zmielonych płatków owsianych;
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • szczypta soli;
  • 25g suszonej żurawiny;
  • 1 łyżka masła;
  • 150 ml wody.

 

 

Płatki owsiane, sodę, sól i żurawinę wsypać do miski i wymieszać razem. Następnie masło rozpuścić w wodzie,  i wlać je do suchych składników po czym razem odkładnie wymieszać (nie trzeba czekać aż woda z masłem wystygnie).

Następnie masę wyłożyć na wysypaną płatkami owsianymi stolnicę. Masę rozwałkować na grubość ok 4-5 mm (podczas wałkowania również podsypywać tylko płatkami owsianymi). Teraz pozostaje już tylko powycinać z niej dowolne kształty, wyłożyć na wyłożoną papierem do piecznia blachę, włożyć na ok 20 min do nagrzanego do 200°C piekarnika. Po ok 10 minutach pieczenia należy wyjąć blachę i przełożyć ciastka na drugą stronę i włożyć spowrotem na 10 min. Ten zabieg jest konieczny bo w masie jest dużo wody i inaczej ciastka mogłyby się zaparzyć.


Ciastka są tak genialne w smaku że nie próbowałam nawet myśleć o tym, by dodać im jakąs polewę. Na dodatek, dzięki żurawinie są bardzo słodkie! Niestety mi nie udało się z masy wyciąć żadnych kształtów, łamała się, dlatego postanowiłam tylko pociąć ją w kwadraty.


początek...

Długo biłam się z myślą o założeniu bloga... ostatecznie namówiła mnie moja Siostra, a gdy przyjaciółka ruszyła również ze swoim kulinarnym już nie mogłam dłużej oponować. Nie mogłam dopuścić do tego, żeby jej blog był tu samotny. Tak więc ruszam by miał on jakieś przyjazne towarzystwo!

Kuchnia... u mnie ograniczona przede wszystkim do tej słodkiej, pieczeniowej części... I efekty tych moich prób będą się stopniowo tutaj pojawiać. Częstotliwość będzie zależna od moich powrotów do domu... hmm no cóż tylko tam mam pełnię składników (zakupowanych z budżetu domowego i to jest piękne:D ) plus oczywiście piekarnik! Na mieszkaniu stoi w kuchni jakiś wiekowy zabytek (rzut oka z pokoju na kuchnię i widzę że ma on imię... ups Ona! bo to Ewa marki Wrozamet:) ale nie, nie zaprzyjaźnimy się raczej ), bałabym się go ups Jej dotknąć, nie mówiąc już o spróbowaniu włączenia! Ale może kiedyś się odważę, zobaczymy ;)