Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | różne | torty
RSS
poniedziałek, 16 maja 2011
Krakersiki

 

 

krakersiki serowe

 

 

Kolejny wpis z cyklu: "nic słodkiego"... robię dokładnie wszystko, żeby tylko mieć wytłumaczenie dla niepisania licencjatu... no cóż w kuchni o wiele przyjemniej spędza mi się czas;) co do tych krakersików - przekąska świetna! Choć to ciasto do obróbki jak dla mnie nie jest najwygodniejsze. Co nie zmienia faktu, że same kwadraciki są... genialne! Moja siostra porównała je do pewnych sklepowych produktów tego typu, więc chyba naprawdę są OK.

 

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 75 g masła;
  • 150 g żółtego sera (startego na tarce);
  • 0,5 szkl zimnej wody;
  • sól do oprószenia.

 

krakersiki serowe

 

Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść z nich ciasto, powinno ono być gładkie i elastyczne (mnie w konsystencji przypomina ciasto na pierogi). Następnie owinąć folią i włożyć na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z niej, należy ciasto bardzo cienko rozwałkować (niestety mnie to sprawia duży problem) Ale im cieńsze ciasto tym krakersiki będą bardziej chrupiące więc warto się pomęczyć:) Najlepiej od razu to robić na papierze do pieczenia, później wystarczy tylko przełożyć już rozwałkowane ciasto razem z papierem na blachę i już na niej je pociąć w drobne kwadraciki. Posypać lekko solą. Włożyć do nagrzanego do 200 piekarnika, piec ok. 15 min.

Do ciasta można dodać inne przyprawy, np. paprykę by lekko zmienić smak krakersików.


krakersiki serowe

sobota, 14 maja 2011
Paluchy

 

 

paluchy

 

 

Zakładając bloga obiecałam Koleżance, że znajdzie się tu pare rzeczy, które nie będą słodkie. Oto coś spełniającego to kryterium! Poza tym, że przygotowanie paluchów jest czasochłonne to sam sposób ich zrobienia jest bardzo łatwy. Na dodatek to znakomita przekąska... jak dla mnie najlepsze połączenie: paluchy z makiem i szklanką mleka:)

 

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej;
  • 25 dag twarogu;
  • 25 dag margaryny;
  • przyprawy: pieprz, sół, gałka muszkatałowa, kminek, zioła prowansalskie;
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1 żółtko plus dwie łyżki mleka do posmarowania;
  • mak, sezam, płatki owsiane do posypania.

 

paluchy

 

Wszystki składniki (oczywiście z wyjątkiem żółtka z mlekiem) wyłożyć na stolnice i wyrobić ciasto. Przyprawy dodawać według uznania i smaku :) Następnie gotowe włożyć do lodówki, najlepiej na dłużej niż godzine. Ja zostawiam na całą noc. Po ponownym wyłożeniu ciasta, cienko rozwałkować, pociąc w pasy (o ok. 2 cm szerokości), posmarować żółtkiem roztrzepanym w mleku, wzdłuż dłuższego boku paska posypać makiem, sezamem bądź płatkami i... skręcić w spiralę. Tak przygotowane paluszki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy pieć w temp. 170o przez ok 25 min.


paluchy

wtorek, 03 maja 2011
Babka czekoladowa

 

 

babka czekoladowa

 

 

Babka na święta obowiązkowa! Hmm ale czemu nie czekoladowa? Gdy zobaczyłam ją na blogu Moje Wypieki wiedziałam, że znajdzie się u mnie w Domu dla niej miejsce. Wśród wszelkich ciast pełnych słodyczy i kremów ten wypiek zdecydowanie się wyróżnia... Jest bardzo bardzo deserowy! Moim zdaniem idealna dla tych już przesłodzonych, i tych, którzy nie lubią zbyt słodkich wypieków. Idealny dodatek do kawy lub... jednak słodkiego cappuccina. Baaardzo czekoladowy:D

 

Składniki:

  • 125 g masła lub margaryny (u mnie było to masło roślinne);
  • 3/4 szkl cukru;
  • 2 jajka;
  • 1 szkl jogurtu naturalnego (u mnie był to duży jogurt naturalny Zotta bo ciasto nadal było zbyt gęstepo dodaniu tylko szkl);
  • 2 szkl mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • pół szkl kakao (u mnie była to prawie cała szklanka).

 

babka czekoladowa

 

 

Ważne żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej a nie prosto z lodówki!

Na początku ucieramy masło bądź margarynę do momentu aż będzie białe, dodajemy cukier, następnie jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Gdy te składniki dokładnie się połączą naprzemiennie dodajemy kakao i jogurt.

Przekładamy do formy uprzednio posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.

Pieczemy w temp. 160o przez ok. 45 min.

Gdy babka już ostygnie należy przygotować dla niej polewę. To podstawa! Ta czekoladowa powłoka nadaje ton temu wypiekowi!

Drobno siekamy gorzką czekoladę (ważne by była ona dobrego gatunku), wlewamy do niej pół szkl gorącego mleka, dodajemy łyżkę masła i 3 łyżki cukru, następnie ucieramy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Od razu polewamy nią naszą babkę! Teraz dopiero nabiera całkowicie czekoladowego wyglądu! :D


babka czekoladowa

 

poniedziałek, 02 maja 2011
Sernik

 

 

sernik

 

 

Sernik... tym rozpoczyna się każde moje planowanie pieczenia... i nawet jeśli wcale tego nie zamierzam On zawsze w końcu musi się pojawić. Ten jest zwykłym "tradycyjnym" u mnie w domu... jest lekkąmodyfikacją dwóch różnych przepisów...

 

 

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szkl mąki;
  • pół szkl cukru;
  • pół kostki masła roślinnego;
  • 5 łyżek kakao;
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia;
  • ok. 5 łyżek mleka.

Ser:

  • 1 kg tłustego sera;
  • 6 jajek;
  • 2 szkl cukru;
  • 5 łyżek stopionego masła;
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej;
  • rodzynki;
  • cukier wanilinowy.

 

sernik

 

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i włożyć na ponad godzinę do zamrażalnika.

 

Ser conajmniej dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, by był bardziej puszysty i delikatny. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek, dodać cukier i cukier waniliowy, i wlać do sera. Następnie do masy serowej dodać stopione masło, mąkę ziemniaczaną i rodzynki. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać sztywną pianę ubitą z białek, wylać na masę serową i delikatnie wymieszać.

Wyjąć ciasto z zamrażalnika, najlepiej byłoby gdyby było całkiem zamrożone, łatwiej wtedy będzie zetrzeć je na tarce. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na spód ok. 2/3 ciasta, następnie wylać na ciasto masę serową, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.

Włożyć do piekarnika, nagrzanego do temp. 175o, i piec ok. godziny. Dla mnie moment upieczenia sernika jest najbardziej prob;ematyczny, zawsze boję się, że moze jeszcze być niedopieczony:) mam nadzieję, że Wy nie macie takich dylematów.

Niestety ja dodałam zbyt duże rodzynki, które były problemem przy każdym krojeniu sernika, najlepiej jest więc dodawać te drobne:)


niedziela, 01 maja 2011
Rogaliki marchewkowe

 

 

rogaliki marchewkowe

 

Rogaliki marchewkowe... gdy tylko zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że kiedyś go wypróbuję... i przyszedł na nie właściwy czas! Polecam! Mają trochę inny posmak niż te "zwykłe" kruche, hmm ja nazwałabym to lekkim i orzeźwiającym :)

 

 

Składniki:

  • ok. 200 - 250 g marchewki startej na grubych oczkach;
  • 200 g masła (z lodówki, nie w temp. pokojowej);
  • 2 szklanki mąki;
  • 3 łyżki cukru;
  • cukier puder do posypania;
  • marmolada lub budyń do nadzienia.

 

rogaliki marchewkowe

 

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę lub trochę dłużej do lodówki. Następnie dość cienko rozwałkować, wycinać trójkąty, u nasady nakładać marmoladę lub budyń, zawijać i formować w rogaliki. Piec ok 25 - 30 min.  w temp. 180 o .

Ja zrobiłam budyń z mleka, cukru i mąki ziemniaczanej, dodałam do niego trochę startej marchewki oraz skórki i soku z cytryny. W smaku był niepowtarzalny! I o wiele bardziej smakowały rogaliki z nim niż z tradycyjną marmoladą. Choć muszę przyznać, że sam budyń wyszedł mi trochę za rzadki, co przysparzało problemów przy formułowaniu właściwego kształtu rogalikom.


rogaliki marchewkowe