Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | różne | torty
RSS
piątek, 25 maja 2012
Bardzo delikatny Sernik (na mleku i z olejem)

 

 

sernik

 

 

Tego rodzaju sernik po raz pierwszy jadłam w Domu Mojego Chłopaka i od razu przypadł mi do gustu. Całkowicie inna konsystencja i smak od tych, które do tej pory sama robiłam. Moim zdaniem jest o wiele lżejszy niż ten tradycyjnie ucierany z masłem, trochę konkurencyjny do tego ze śmietaną kremówką. I mimo tego, że znajduje się w nim dużo oleju jest hmm na prawdę sprawia wrażenie lekkiego :) Na rodzinnej komunii również zyskał sobie wielbicieli :)

 

 

Składniki:

 

  • 1kg sera białego (dwukrotnie zmielonego); 
  • 2 budynie śmietankowe;
  • 1 szkl cukru;
  • 2 jajka;
  • 4 żółtka; 
  • 1,5 szkl oleju (w oryginalnym przepisie były to 2 szkl);
  • 2 szkl mleka.

 

Ser wcześniej dwukrotnie zmielony przełożyć do większej miski, ucierając dodawać stopniowo całe jajka, następnie żółtka, cukier i jedną szklankę mleka. Ucierać aż masa będzie zupełnie gładka. Następnie dodać drugą szklankę mleka, 2 budynie oraz olej. Ucierać aż znowu stanie się gładkie. Następnie masę serową wylać na spód. Piec ok. 80 min. w temp. 170o .

 

Spód zależy od Waszej indywidualnej preferencji, ja w tym wypadku zrobiłam zwykłe kruche ciasto z 3 szkl mąki pszennej, 175g margaryny, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, 2 żółtek, 3/4 szkl cukru oraz kwaśnej śmietany. Ciasto po wyłożeniu na blachę posypałam kakao a następnie wylałam na nie masę serową.


środa, 23 maja 2012
Marcello

 

 

marcello

 

 

Ostatnio przy pieczeniu tego ciasta spotkała mnie moja  największa porażka od naprawdę niepamiętnych czasów. Biszkopt wyszedł mi twardy jak głaz! (dopuszczam do siebie taką myśl, że mogłam w ferworze przygotowań komunijnych zapomnieć dodać proszek do pieczenia...:) ) Niemniej, na szczęście miałam czas na upieczenie kolejnego, tym razem już udanego.

 

Składniki:

Ciasto:

  • 6-8 jajek;
  • 1 szkl cukru;
  • 1 szkl mąki pszennej;
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżki kakao;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Krem:

  • 1 szkl mleka;
  • 0,5 szkl cukru;
  • cukier wanilinowy;
  • kieliszek spirytusu bądź rumu;
  • gorzka czekolada;
  • 275g masła lub margaryny.

 

Poncz:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej;
  • 0,5l wody;
  • 0,5 szkl cukru.

 

marcello

 

 

Z podanych składników należy robić ciasto tak jak na biszkopt, czyli najpierw ubić białka na sztywna pianę, dodać cukier, następnie żółtka (pojedynczo), mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Upiec w temp. 170o .

Mleko, z cukrem i cukrem wanilinowym gotować na małym ogniu przez 20 min. Zdjąć z ognia, dodać kieliszek spirytusu i drobno posiekaną czekoladę. Mieszać aż do jej rozpuszczenia. Odstawić masę do stężenia. Gdy będzie już gotowa ucierać z masłem (Masło utrzeć najpierw na białą, gładką masę, do niej stopniowo dodawać czekoladową masę).

Przygotowanie ponczu to po prostu zaparzenie kawy w podanej ilości wody z pół szkl cukru. Można dodać również odrobinę alkoholu. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Biszkopt przekroić na tyle blatów na ile jest to możliwe, bardzo obficie nasączyć ponczem i wyłożyć krem. Ciasto przed podaniem dobrze jest schłodzić min. przez godzinę w lodówce.


wtorek, 22 maja 2012
Babka dwukolorowa

 

 

babka dwukolorowa

 

 

Ta babka nie jest typem "piaskowej" ale też nie jest mokra... Hmm ciężko jest określić jej konsystencję. Mogę jedynie podkreślić, że jest dobra, nie jest na pewno przesłodzona, jest idealnym przerywnikiem między pałaszowaniem ciast
z kremami:) I idealnym dodatkiem do porannej kawy też.

 

Składniki:

  • 250g margaryny;
  • 5 jajek;
  • 2 szkl mąki;
  • 8 łyżek oleju;
  • szkl cukru;
  • 1 łyżeczka octu;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki kakao.

 

 

babka dwukolorowa

 

 

Margarynę miksować aż stanie się biała, dodać cukier, dalej miksując, następnie żółtka pojedynczo. Mąkę zmieszać
z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy. Ubić pianę z białek. Teraz ciasto podzielić na dwie części do jednej z nich dosypać ok. 2 łyżek kakao i połowę piany z białek. Do drugiej części dodać resztę białek. Piec w temp. 170
0 przez ok. 50 min.


Ukrainiec

 

 

ukrainiec

 

 

Uwielbiam to ciasto, choć niestety muszę się przyznać, że tym razem nie wyszło mi tak idealne, jak bym tego chciała. Mam nadzieję, że kiedyś podmienię te zdjęcia. Ciasto powinno bowiem być o wiele ciemniejsze, a i warstwy ciasta też powinny być cieńsze. Na szczęście za to smak był idealny! Ukrainiec nie jest ani bardzo słodki, ani mdły, a ciemne ciasto idealnie komponuje się z jasnym kremem. Potrafi bardzo efektownie wyglądać wśród innych słodyczy.

 

 

Składniki:

 

Ciasto:

  • pół szkl cukru;
  • 125g margaryny;
  • 3 łyżki miodu;
  • 3 jajka;
  • 3 szkl mąki;
  • 3 łyżki kakao;
  • 1 łyżeczka sody.

 

Krem:

  • 1l mleka;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • budyń waniliowy;
  • 2 jajka;
  • 1 szkl cukru;
  • 2 opakowania cukru wanilinowego;
  • 250g masła lub margaryny.

 

Ponadto:

  • dżem śliwkowy albo przesmażone jabłka do wyłożenia pod krem.

 

 

ukrainiec

 

 

Cukier i margarynę z miodem rozpuścić. Do przestudzonego wbić jajka, dodać 1,5 szkl mąki
i utrzeć. Następnie wysypać na stolinicę następne 1,5 szkl mąki, z 3 łyżkami kakao oraz łyżeczką sody. Wlać na to utartą masę i zanieść ciasto. Powinno wyjść takie o lekko lepkiej konsystencji. Następnie ciasto podzielić na 5 części, rozwałkować na 5 cieniutkich placków. Piec na papierze do pieczenia, każdy przez ok. 5 min w temp. 170
0 . Gdy wyjdzie nam ciasta trochę więcej niż na 5 blatów, należy upiec 6-ty, później można go skruszyć i posypać nim wierzch ciasta.

 

Krem:

Z litra mleka odlać 3/4 szkl, w którym należy rozrobić 2 łyżki mąki pszennej z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, budyniem waniliowym oraz 2 jajkami. Resztę mleka zagotować z 1 szkl cukru oraz 2 cukrami wanilinowymi. Ugotować budyń. Gdy wystygnie utrzeć go
z margaryną.

 

Każdy placuszek smarować cienko dżemem, nakładać na niego krem, i w ten sposób też  następne warstwy. Ciasto schłodzić w lodówce. Dobrze jest przygotować dzień wcześniej przed podaniem, żeby warstwy ciasta zdążyły odpowiednio namięknąć od kremu. 


niedziela, 20 maja 2012
Ciasteczka mocno cytrynowe

 

 

ciasteczka cytrynowe

 

 

Powrót do domu i od razu ucieczka do kuchni. Brakowało mi tego. O Opatrzności, ześlij mi w przyszłym roku mieszkanie z piekarnikiem!!! PROSZĘ!

Tutaj nie było zastanawiania się: miałam ochotę na coś baaardzo kruchego, nawet twardego i mocno cytrynowego. Poza tym, chciałam się odrobinkę pobawić. Szybko więc usmażyłam naleśniki (to już jest tradycją, wracam, rzucam walizkę w kąt i zanim Mama, z pracy, a Bracia ze szkoły wrócą staram się usmażyć naleśniki. Baaaardzo dużo naleśników :)).

Wracając do ciasteczek, jak dla mnie są genialne! Bardzo cytrynowe, mało słodkie. 

 

 

ciasteczka cytrynowe

 

 

 

Składniki:

 

  • 275g mąki pszennej;
  • 50g cukru;
  • 150g masła lub margaryny;
  • 1 jajko;
  • sok z 2 cytryn i skórka otarta z 2 cytryn;
  • 2 łyżki proszku do pieczenia.
  • sok z cytryny i cukier puder do zrobienia lukru.

 

ciasteczka

 

Wszystkie sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, cukier) zmieszać razem na stolnicy. Dodać masło i "wyrabiać" aż powstanie kruszonka. Sok z cytryn i jajko razem ubić. Dodać do powstałej kruszonki, wyrobić ciasto aż powstanie pożądana konsystencja. Jeśli będzie zbyt sypkie dodać jeszcze soku z cytryny. Ciasto włożyć do lodówki, na minimum godzinę. 

Wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. pół centymetra. Wycinać ciasteczka. Piec w temp. 1800, aż będą miały złoty kolor. 

Udekorować dowolnie, ja polecam spotęgowanie cytrynowego smaku dodaniem jeszcze cytrynowego lukru. Sok
z cytryny po prostu zmiksować z cukrem pudrem.

 


 
1 , 2