Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | różne | torty
RSS
sobota, 23 czerwca 2012
Rogaliki drożdżowe zatapiane

 

 

rogaliki drożdżowe zatapiane

 

 

Ciasto drożdżowe - to chyba nigdy się nie znudzi! Do tej pory, zawsze przepisy, w których trzeba było "zatopić" ciasto, odrzucałam. Bardzo się bałam, że moje "nie wypłynie" na powierzchnię:) Teraz jednak się przełamałam, i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to ciasto jest jednym z najlepszych drożdżowych jakie miałam przyjemność zrobić! Warto więc spróbować:)

 

 

Składniki:

  • 0,5 kg mąki;
  • 25 dag margaryny,
  • 0,5 szkl śmietany;
  • 10 dag drożdży;
  • marmolada;
  • jajko do posmarowania rogalików;
  • cukier do posypania.

 

Najpierw drożdże rozetrzeć z cukrem, gdy się rozpuszczą, dodajemy do nich makę, margarynę i śmeitanę. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy ja ściereczką i wkąłdamy do ziemnej wody. Na początku ciasto opadnie na dno, ale po ok. 30 min wypłynie na wierzch. Gdy wypłynie, wyjmujemy ję na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm, wycinamy trójkąty, nakładamy marmoladę i zwijamy w zgrabne rogaliki. Przekładamy je na blachę, smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy gruboziarnistym cukrem. Pieczemy na złoty kolor w temp. 180o


czwartek, 21 czerwca 2012
Karpatka

 

 

karpatka

 

 

To niezbędnik każdej małej imprezki. Słodkie, lekkie, przyjemnie wyglądające znika niewątpliwie najszybciej. Zawsze jednak
z duszą na ramieniu robię do niej krem, raz - w zamierzchłych czasach wyszedł mi zbyt rzadki i od tamtej pory troszkę się lękam. Podaje oryginalny przepis z troszkę archiwalnej gazetki "Ciasta domowe" w nawiasie podam moje niewielkie zmiany. 

 

 

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szkl wody;
  • 250 g margaryny;
  • 5 jajek;
  • 1 szkl mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem:

  • 2 szkl mleka;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 3 łyżki cukru;
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego;
  • 2 żółtka (nigdy nie dodaję żółtek, wolę gdy krem jest czysto biały, poza tym bez żółtek jest też mniejsze ryzyko że będzie zbyt rzadki);
  • 250 g margaryny (ja daję troszkę mniej tłuszczu, ok. 200 g).

 

 

karpatka

 

 

Wodę zagotować z margaryną. Wsypać mąkę i szybko rozmieszać mikserem. Odstawić do wystudzenia, gdy masa będzie zimna, wbijać po jednym jajku, cały czas mieszając mikserem aż powstanie gładkie ciasto. Następnie dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z tych części przełożyć na blachę (34 na 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 min w temp. 200o

Przechodzimy do kremu: półtorej szklanki mleka zagotować, w pozostałym mleku rozpuścić obie mąki i cukier wanilinowy. Mąkę rozmieszaną w mleku powoli wlewać do gotującego się na małym ogniu mleka, cały czas mieszając, nie doprowadzając do powstawania grudek. Powstałą masę budyniową odstawić do wystudzenia. Następnie margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami i dodawać powoli wystudzoną masę. Dokładnie utrzeć. Ostudzone placki przełożyć kremem. Gotowe:)