Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | różne | torty
RSS
poniedziałek, 08 sierpnia 2011
Zupa krem z cukinii

 

 

zupa krem z cukinii

 

Cukinia... zmora kuchenna. Już parę jej sztuk "dostaliśmy" i zero pomysłu na to co jeszcze można by z nią zrobić. Dość już było placków z cukinii, czy plasterkowych krążków. Nadszedł czas na coś lżejszego, kremowego... pysznego! Z grzankami z ciemnego pieczywa coś naprawdę dobrego! Polecam :)


zupa krem z cukinii

Składniki:

  • duża cukinia;
  • ziemniaki (ok. 5, jeśli chcecie uzyskać taką gęstszą konsystencję zupy);
  • 1,5 cebuli;
  • 2 ząbki czosnku;
  • litr bulionu warzywnego;
  • 1,5 łyżki masła;
  • zioła prowansalskie;
  • sól, pieprz - przyprawy do smaku.

 

zupa krem z cukinii

 

Cebulę, czosnek, cukinię i ziemniaki obrać. Wszystko drobno pokroić oprócz cukinii, którą należy pokroić w plastry.
W rondlu rozgrzać masło, zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek. Doprawić ziołami i pieprzem. Dorzucić ziemniaki, chwilę podsmażyć, następnie dodać cukinię, i smażyć do chwili aż stanie się ona szklista. W tym samym czasie przygotować warzywny bulion (oczywiście można z kostki warzywnej, ale prawdziwy aromat i smak zyskamy jeśli ugotujemy go z prawdziwych warzyw). Ugotowany bulion wlewamy do rondla z warzywami i tak gotujemy przez ok. 40 - 45 min. Aż warzywa będą miękkie. Następnie całość miksujemy aż powstanie iście kremowa konsystencja. Doprawić wedle smaku.


wtorek, 02 sierpnia 2011
Strucla z serem

 

 

strucla z serem 

 

 

Przeraża mnie to, że niebawem wyjadę na emigrację zarobkową i nie będę mieć dostępu do netu, tym samym do bloga! Staram się teraz jakoś nadrabiać tą późniejszą, nieuniknioną półtoramiesięczną nieobecność ale i tak mi się to nie podoba! Tym bardziej, że później czeka mnie wyjazd na studia więc pieczenie odchodzi na bok... zresztą któż w Łodzi robiłby sesje zdjęciowe tym kulinarnym poczynaniom?! Moja Siostra w tym temacie jest nieoceniona... Ale dozyć już tego użalania. Przedstawiam Wam tym razem: STRUCLĘ Z SEREM. Drodzy Państwo to drożdżowe ciasto w połączeniu ze słodkim serem to wyborne śniadanie, do tego ciepła inka z mlekiem i miodem... w jednej ze strucli dodałam pod ser trochę dżemu śliwkowego i to było bardzo dobre baaaardzo słodkie połączenie. :)

 

 

strucla z serem

 

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 600 g mąki;
  • 5 dag drożdży;
  • 2 łyżki cukru;
  • ok. 1 i 1/2 szkl ciepłego mleka;
  • szczypta soli;
  • 1 jajko;
  • 2 żółtka;
  • 50 dag masła.
Masa serowa:
  • 500 g sera dwukrotnie zmielonego;
  • 2 żółtka;
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • ok.5 łyżek cukru (dosłodzić wedle uznania - ja zawsze daję dość dużo cukru:)
  • cukier wanilinowy.

 

drożdżowe ciasto

 

W dużej misce zmieszać ze sobą mąkę i sól. Do środka wkruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać mniej więcej połową ciepłego mleka. Odstawić na chwilę, pod przykryciem, by drożdże się ruszyły (ok. 5 - 10 min). Następnie dodać jajka, żółtka, resztę mleka. Wyrobić. Na koniec wmieszać roztopione masło i znów wyrobić tak, by ciasto było elastyczne i miękkie. Odstawić do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować ser. Do już zmielonego sera, dodać cukry i żółtka (ważne, żeby samemu próbować i dosładzać wedle własnego smaku:) i by masa była wręcz kremowa.

Podrośnięte ciasto rozwałkować, posmarować lekko roztrzepanym białkiem, wyłożyć masę serową. Powoli zwijać tak by powstała strucla. Ja od razu dziele ciasto na dwie porcje: jedną z nich kładę na papierze do pieczenia i na nim go rozwałkowuję, tak łatwiej jest mi później, już razem z papierem przenieść struclę do keksówki, szczególnie wtedy,kiedy przesadzę z nadzieniem.

Piec w temp. ok. 170o przez ok 45 - 55 min.


strucla z serem