Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | różne | torty
RSS
wtorek, 22 maja 2012
Ukrainiec

 

 

ukrainiec

 

 

Uwielbiam to ciasto, choć niestety muszę się przyznać, że tym razem nie wyszło mi tak idealne, jak bym tego chciała. Mam nadzieję, że kiedyś podmienię te zdjęcia. Ciasto powinno bowiem być o wiele ciemniejsze, a i warstwy ciasta też powinny być cieńsze. Na szczęście za to smak był idealny! Ukrainiec nie jest ani bardzo słodki, ani mdły, a ciemne ciasto idealnie komponuje się z jasnym kremem. Potrafi bardzo efektownie wyglądać wśród innych słodyczy.

 

 

Składniki:

 

Ciasto:

  • pół szkl cukru;
  • 125g margaryny;
  • 3 łyżki miodu;
  • 3 jajka;
  • 3 szkl mąki;
  • 3 łyżki kakao;
  • 1 łyżeczka sody.

 

Krem:

  • 1l mleka;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • budyń waniliowy;
  • 2 jajka;
  • 1 szkl cukru;
  • 2 opakowania cukru wanilinowego;
  • 250g masła lub margaryny.

 

Ponadto:

  • dżem śliwkowy albo przesmażone jabłka do wyłożenia pod krem.

 

 

ukrainiec

 

 

Cukier i margarynę z miodem rozpuścić. Do przestudzonego wbić jajka, dodać 1,5 szkl mąki
i utrzeć. Następnie wysypać na stolinicę następne 1,5 szkl mąki, z 3 łyżkami kakao oraz łyżeczką sody. Wlać na to utartą masę i zanieść ciasto. Powinno wyjść takie o lekko lepkiej konsystencji. Następnie ciasto podzielić na 5 części, rozwałkować na 5 cieniutkich placków. Piec na papierze do pieczenia, każdy przez ok. 5 min w temp. 170
0 . Gdy wyjdzie nam ciasta trochę więcej niż na 5 blatów, należy upiec 6-ty, później można go skruszyć i posypać nim wierzch ciasta.

 

Krem:

Z litra mleka odlać 3/4 szkl, w którym należy rozrobić 2 łyżki mąki pszennej z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, budyniem waniliowym oraz 2 jajkami. Resztę mleka zagotować z 1 szkl cukru oraz 2 cukrami wanilinowymi. Ugotować budyń. Gdy wystygnie utrzeć go
z margaryną.

 

Każdy placuszek smarować cienko dżemem, nakładać na niego krem, i w ten sposób też  następne warstwy. Ciasto schłodzić w lodówce. Dobrze jest przygotować dzień wcześniej przed podaniem, żeby warstwy ciasta zdążyły odpowiednio namięknąć od kremu. 


niedziela, 20 maja 2012
Ciasteczka mocno cytrynowe

 

 

ciasteczka cytrynowe

 

 

Powrót do domu i od razu ucieczka do kuchni. Brakowało mi tego. O Opatrzności, ześlij mi w przyszłym roku mieszkanie z piekarnikiem!!! PROSZĘ!

Tutaj nie było zastanawiania się: miałam ochotę na coś baaardzo kruchego, nawet twardego i mocno cytrynowego. Poza tym, chciałam się odrobinkę pobawić. Szybko więc usmażyłam naleśniki (to już jest tradycją, wracam, rzucam walizkę w kąt i zanim Mama, z pracy, a Bracia ze szkoły wrócą staram się usmażyć naleśniki. Baaaardzo dużo naleśników :)).

Wracając do ciasteczek, jak dla mnie są genialne! Bardzo cytrynowe, mało słodkie. 

 

 

ciasteczka cytrynowe

 

 

 

Składniki:

 

  • 275g mąki pszennej;
  • 50g cukru;
  • 150g masła lub margaryny;
  • 1 jajko;
  • sok z 2 cytryn i skórka otarta z 2 cytryn;
  • 2 łyżki proszku do pieczenia.
  • sok z cytryny i cukier puder do zrobienia lukru.

 

ciasteczka

 

Wszystkie sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, cukier) zmieszać razem na stolnicy. Dodać masło i "wyrabiać" aż powstanie kruszonka. Sok z cytryn i jajko razem ubić. Dodać do powstałej kruszonki, wyrobić ciasto aż powstanie pożądana konsystencja. Jeśli będzie zbyt sypkie dodać jeszcze soku z cytryny. Ciasto włożyć do lodówki, na minimum godzinę. 

Wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. pół centymetra. Wycinać ciasteczka. Piec w temp. 1800, aż będą miały złoty kolor. 

Udekorować dowolnie, ja polecam spotęgowanie cytrynowego smaku dodaniem jeszcze cytrynowego lukru. Sok
z cytryny po prostu zmiksować z cukrem pudrem.

 


Szarlotka

 

szarlotka jabłka jabłecznik

 

Szarlotka... ten placek chyba nigdy nie wyjdzie z łask. Zawsze, gdy mam okazję wrócić do domu Mama mówi, że mogę piec wszystko, co tylko chcę ale musi być ciasto z jabłkami (najlepiej na kruchym cieście) i oczywiście sernik też. Zresztą moi Bracia uwielbiają szarlotkę, więc jako dobra siostra (jedyna, która piecze:) ) nie mogę im odmówić tej przyjemności. Ciasto samo w sobie jest idealne. Sama lubię też placek z jabłkami na biszkoptowym spodzie ale jednak to na kruchym uważam za o wiele lepsze.


szarlotka

Składniki:

(ilość podana jest na tą największą blachę)

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej;
  • 150 g masła lub margaryny;
  • 2 łyżki smalcu;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 żółtka;
  • 1 łyżka octu;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • cukier wanilinowy;
  • pół szklanki gęstej, kwaśnej śmietany;
  • odrobina mleka.

Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek;
  • 4-5 łyżek kaszy manny;
  • cynamon;
  • wiórki kokosowe (do podsypania pod masę jabłkową).

 

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na minimum godzinę do lodówki. Mnie do 500g mąki rzadko kiedy wystarcza jedna śmietana by uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta, więc zawsze muszę ratować się jeszcze odrobiną mleka :)

Jabłka należy obrać i skroić. Do dużego garnka wlać odrobinę wody, nie dużo, tylko po to by na początku, zanim z jabłek zacznie się wydzielać sok, by zapobiec przywarciu jabłek do dna. Smażyć na niewielkim ogniu, dodać cynamonu, według uznania, ja akurat lubię mocno czuć ten aromat. Czasami jabłka są tak słodkie, że nie należy ich jeszcze sztucznie dosładzać, ale jeżeli jest to potrzebne, dodać cukru. Wyłączyć gaz, i dopiero wtedy dodać kaszę mannę.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować jako spód, ponacinać o delikatnie widelcem, posypać wiórkami kokosowymi, wyłożyć na nie masę cytrynową i przykryć drugim ciastem. Piec w temp. 1750 przez około godzinę.

środa, 16 listopada 2011
Szarlotka z budyniem

 

 

szarlotka z budyniem


Przerażająco długa była ta przerwa... przerwa od ostatniego wpisu. Ech... mam nadzieję, że już nigdy się ona nie powtórzy - nie w takim wymiarze! Zresztą nawet nie miałam jeszcze okazji by upiec coś po przyjeździe do Polski... choć nie, inaczej: piec, piekłam ale nie zdążyło się to uwiecznić na zdjęciach więc to tak jakby nic nie było! Teraz na mieszkaniu też niestety nie mam dostępu do piekarnika i znów pozostają tylko te powroty do Domu. Teraz jeszcze mogę wykorzystać ten jeden wypiek który pozostał mi z wakacji. Do tej szarlotki zachęcił mnie wpis soul_kitchen i stąd też pochodzi ten przepis.

 


szarlotka z budyniem

 

 

 

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki;
  • 250 g masła;
  • 1 szkl cukru;
  • cukier wanilinowy;
  • 1 jajko;
  • 2 żółtka;
  • 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, z których jedną należy włożyć do lodówki a drugą do zamrażarki.

Budyń:

  • 2 budynie (waniliowe bądź śmietankowe);
  • 750 ml mleka.

Dodatkowo:

  • jabłka!!!

 

szarlotka z budyniem

 

Ciasto wyjete z lodówki rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną wcześniej formę (najlepiej wyłożyć ja papierem do pieczenia). Następnie na ciasto skroić jabłka (według uznania, w talarki bądź w ćwiartki). Przygotować budyń wedle wskazówek na opakowaniu tyle, że z mniejszą ilością mleka (750 ml). Jeszcze gorący wylać na jabłka. Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć je na wierzch. Należy piec ok. godziny w temperaturze 200o . /jeśli jabłka są bardzo soczyste można je podsypać odrobiną kaszy manny/


szarlotka z budyniem


 


poniedziałek, 08 sierpnia 2011
Zupa krem z cukinii

 

 

zupa krem z cukinii

 

Cukinia... zmora kuchenna. Już parę jej sztuk "dostaliśmy" i zero pomysłu na to co jeszcze można by z nią zrobić. Dość już było placków z cukinii, czy plasterkowych krążków. Nadszedł czas na coś lżejszego, kremowego... pysznego! Z grzankami z ciemnego pieczywa coś naprawdę dobrego! Polecam :)


zupa krem z cukinii

Składniki:

  • duża cukinia;
  • ziemniaki (ok. 5, jeśli chcecie uzyskać taką gęstszą konsystencję zupy);
  • 1,5 cebuli;
  • 2 ząbki czosnku;
  • litr bulionu warzywnego;
  • 1,5 łyżki masła;
  • zioła prowansalskie;
  • sól, pieprz - przyprawy do smaku.

 

zupa krem z cukinii

 

Cebulę, czosnek, cukinię i ziemniaki obrać. Wszystko drobno pokroić oprócz cukinii, którą należy pokroić w plastry.
W rondlu rozgrzać masło, zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek. Doprawić ziołami i pieprzem. Dorzucić ziemniaki, chwilę podsmażyć, następnie dodać cukinię, i smażyć do chwili aż stanie się ona szklista. W tym samym czasie przygotować warzywny bulion (oczywiście można z kostki warzywnej, ale prawdziwy aromat i smak zyskamy jeśli ugotujemy go z prawdziwych warzyw). Ugotowany bulion wlewamy do rondla z warzywami i tak gotujemy przez ok. 40 - 45 min. Aż warzywa będą miękkie. Następnie całość miksujemy aż powstanie iście kremowa konsystencja. Doprawić wedle smaku.


1 , 2 , 3 , 4 , 5