Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | różne | torty
RSS
niedziela, 20 maja 2012
Ciasteczka mocno cytrynowe

 

 

ciasteczka cytrynowe

 

 

Powrót do domu i od razu ucieczka do kuchni. Brakowało mi tego. O Opatrzności, ześlij mi w przyszłym roku mieszkanie z piekarnikiem!!! PROSZĘ!

Tutaj nie było zastanawiania się: miałam ochotę na coś baaardzo kruchego, nawet twardego i mocno cytrynowego. Poza tym, chciałam się odrobinkę pobawić. Szybko więc usmażyłam naleśniki (to już jest tradycją, wracam, rzucam walizkę w kąt i zanim Mama, z pracy, a Bracia ze szkoły wrócą staram się usmażyć naleśniki. Baaaardzo dużo naleśników :)).

Wracając do ciasteczek, jak dla mnie są genialne! Bardzo cytrynowe, mało słodkie. 

 

 

ciasteczka cytrynowe

 

 

 

Składniki:

 

  • 275g mąki pszennej;
  • 50g cukru;
  • 150g masła lub margaryny;
  • 1 jajko;
  • sok z 2 cytryn i skórka otarta z 2 cytryn;
  • 2 łyżki proszku do pieczenia.
  • sok z cytryny i cukier puder do zrobienia lukru.

 

ciasteczka

 

Wszystkie sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, cukier) zmieszać razem na stolnicy. Dodać masło i "wyrabiać" aż powstanie kruszonka. Sok z cytryn i jajko razem ubić. Dodać do powstałej kruszonki, wyrobić ciasto aż powstanie pożądana konsystencja. Jeśli będzie zbyt sypkie dodać jeszcze soku z cytryny. Ciasto włożyć do lodówki, na minimum godzinę. 

Wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. pół centymetra. Wycinać ciasteczka. Piec w temp. 1800, aż będą miały złoty kolor. 

Udekorować dowolnie, ja polecam spotęgowanie cytrynowego smaku dodaniem jeszcze cytrynowego lukru. Sok
z cytryny po prostu zmiksować z cukrem pudrem.

 


wtorek, 29 marca 2011
Ciasteczka śmietankowe

 

 

 

 

To chyba najłatwiejsze ciasteczka jakie kiedykolwiek robiłam! I najmniej czasochłonne! Zresztą po raz pierwszy byłam zmuszona piec to samo i to trzykrotnie w tak krótkim okresie czasu, niemalże dzień po dniu... ech ale no cóż nic nie poradzę na to, że tak bardzo wszystkim posmakowały;) A któżby się spodziewał?! Szczególnie po tym, gdy zobaczyłam, że w przepisie nie ma ani gramu cukru (wyłączając oczywiście tą ilość, którą się je posypuje) no  i są bez kremu więc hmm wydają się mniej atrakcyjne... właśnie wydają się, bo są naprawdę niesamowite... bardzo lekkie i mięciutkie. Niepowtarzalne

 

 



Składniki:

(ok 60 sztuk)


  • 28 dag mąki pszennej;
  • 25 dag masła;
  • 5 łyżek gęstej śmietany;
  • 1 żółtko;
  • 1 białko do posmarowania;
  • gruboziarnisty cukier do posypania.

 

Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie cienko rozwałkować. Foremkami wykrajać ciasteczka. Wyłożyć na blachę posmarowaną uprzednio margaryną i wysypaną kaszą manną. Posmarować białkiem i posypać (OBFICIE!!!) gruboziarnistym cukrem. Od jego ilości będzie zależeć słodycz ciasteczek;). Piec ok 20 min w temperaturze 175°C, aż ciasteczka lekko się zarumienią.


niedziela, 27 marca 2011
Ciasteczka owsiane z żurawiną

 

 

 

 

Pierwszym blogiem, który mnie zachwycił i wpędził w nałóg oglądania takich kulinarnych dokonań w sieci był blog Moje Wypieki, stamtąd też pochodzi ten właśnie przepis.

Zawsze, gdy wracam do domu mam milion pomysłów co by można było zrobić, często jednak zostają one zdominowana przez pragnienia rodzeństwa i Mamy, tutaj jednak na hasło: ŻURAWINY uzyskałam jednoznaczną aprobatę i błogosławieństwo dla moich poczynań.

 

 

Ciasteczka owsiane z żurawiną

 


Składniki:

  • 225g średnio zmielonych płatków owsianych;
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • szczypta soli;
  • 25g suszonej żurawiny;
  • 1 łyżka masła;
  • 150 ml wody.

 

 

Płatki owsiane, sodę, sól i żurawinę wsypać do miski i wymieszać razem. Następnie masło rozpuścić w wodzie,  i wlać je do suchych składników po czym razem odkładnie wymieszać (nie trzeba czekać aż woda z masłem wystygnie).

Następnie masę wyłożyć na wysypaną płatkami owsianymi stolnicę. Masę rozwałkować na grubość ok 4-5 mm (podczas wałkowania również podsypywać tylko płatkami owsianymi). Teraz pozostaje już tylko powycinać z niej dowolne kształty, wyłożyć na wyłożoną papierem do piecznia blachę, włożyć na ok 20 min do nagrzanego do 200°C piekarnika. Po ok 10 minutach pieczenia należy wyjąć blachę i przełożyć ciastka na drugą stronę i włożyć spowrotem na 10 min. Ten zabieg jest konieczny bo w masie jest dużo wody i inaczej ciastka mogłyby się zaparzyć.


Ciastka są tak genialne w smaku że nie próbowałam nawet myśleć o tym, by dodać im jakąs polewę. Na dodatek, dzięki żurawinie są bardzo słodkie! Niestety mi nie udało się z masy wyciąć żadnych kształtów, łamała się, dlatego postanowiłam tylko pociąć ją w kwadraty.