Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | różne | torty
RSS
poniedziałek, 08 sierpnia 2011
Zupa krem z cukinii

 

 

zupa krem z cukinii

 

Cukinia... zmora kuchenna. Już parę jej sztuk "dostaliśmy" i zero pomysłu na to co jeszcze można by z nią zrobić. Dość już było placków z cukinii, czy plasterkowych krążków. Nadszedł czas na coś lżejszego, kremowego... pysznego! Z grzankami z ciemnego pieczywa coś naprawdę dobrego! Polecam :)


zupa krem z cukinii

Składniki:

  • duża cukinia;
  • ziemniaki (ok. 5, jeśli chcecie uzyskać taką gęstszą konsystencję zupy);
  • 1,5 cebuli;
  • 2 ząbki czosnku;
  • litr bulionu warzywnego;
  • 1,5 łyżki masła;
  • zioła prowansalskie;
  • sól, pieprz - przyprawy do smaku.

 

zupa krem z cukinii

 

Cebulę, czosnek, cukinię i ziemniaki obrać. Wszystko drobno pokroić oprócz cukinii, którą należy pokroić w plastry.
W rondlu rozgrzać masło, zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek. Doprawić ziołami i pieprzem. Dorzucić ziemniaki, chwilę podsmażyć, następnie dodać cukinię, i smażyć do chwili aż stanie się ona szklista. W tym samym czasie przygotować warzywny bulion (oczywiście można z kostki warzywnej, ale prawdziwy aromat i smak zyskamy jeśli ugotujemy go z prawdziwych warzyw). Ugotowany bulion wlewamy do rondla z warzywami i tak gotujemy przez ok. 40 - 45 min. Aż warzywa będą miękkie. Następnie całość miksujemy aż powstanie iście kremowa konsystencja. Doprawić wedle smaku.


poniedziałek, 18 lipca 2011
Sernik z białą czekoladą i wiśniami

 

 

sernik z białą czekoladą

 

 

Każdy kto mnie zna wie, że miłością bezwarunkową kocham czekoladę i wszystko co ma ją w swym składzie UWIELBIAM, ale jest jeden wyjątek...  NIE białą czekoladę! Jakoś nigdy nie mogłam się do niej przekonać! wszelkie wersje batonów czy czekolad o niebo bardziej smakują mi z klasyczną mleczną. Dla mnie biała tylko psuje ich znakomity smak. Jednak, nawet ja muszę przyznać, że ten oto sernik nie byłby nawet w połowie tak niesamowuty, tak aksamitny w swym smaku i tak... SŁODKI, gdyby nie ta biała czekolada! Poza tym przecudnie kolorystcznie wygląda połączenie czerwonych wiśni z bielą:)

 

 

sernik z białą czekoladą

 

 

Składniki:

 

Spód ciasta:

  • ok. 150 - 160 g herbatników;
  • 75 g masła.

Ser:

  • 60 ml śmietany kremówki;
  • 180 - 200 g białej czekolady (ja dodałam prawie całe 3 czekolady);
  • ok. 4 - 5 łyżki gorącego mleka;
  • 400 g twarogu (dwukrotnie zmielonego);
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy;
  • 130 g cukru pudru;
  • 2 jajka;
  • 200 - 225 g wiśni + 3 - 5 łyżki cukru;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Polewa:

  • 100 g białej czekolady;
  • ok. 2 łyżki gorącego mleka;
  • 2 łyżki śmietany kremówki.

 

sernik z białą czekoladą

 

 

Herbatniki dorbno pokruszyć, dodać do nich roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicu ok. 22 cm najpierw wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wsypać na nią pokruszone ciastka z masłem. Dokładnie przycisnąć spód i włożyć do lodówki na min. 30 min.

 

Drobno pokruszyć czekoladę, wlać do niej ok. 2 - 3 łyżek gorącego mleka i mieszać aż do dokładnego rozpuszczenia. Następnie dodać śmietanę kremówkę i precyzyjnie wymieszać. Ostudzić.

 

Świeże wiśnie należy wydrylować, następnie podgrzewać ja na niewielkim ogniu z 3 - 5 łyżkami cukru aż do utworzenia lekko kleistej konsystencji. Wołożyć na duży talerz i odstawić aż do ostygnięcia.

 

W misce na gładką masę ubić ser, który już wcześniej był dwukrotnie zmielony, dodać skórkę z pomarańczy (dzięki niej aromat sernika jest naparwdę wyjątkowy, niestety ja za gdy drugi raz piekłam ten sernik nie miałam akurat w domu pomarańczy ale dość dobrze zastąpiła ją cytryna). Następnie dodać jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wmieszać dokłądnie do masy ustudzoną roztopioną czekoladę z kremówką. Tak przygotowaną masę wyłożyć na spód. Na wierzch wyłożyć ostudzone wiśnie. Wstawić do nagrzanego do 160o piekarnika i piec przez ok. 1 godz.

 

Upieczony sernik po ostudzeniu polać polewą z białej czekolady, rozpuszczonej dokładnie w taki sam sposób jak wcześniej: z dodatkiem odrobiny gorącego mleka i śmietany kremówki. Wstawić do lodówki na min 3 godz.

poniedziałek, 04 lipca 2011
Chleb

Chleb... zawsze mnie przerażał! Ilekroć o nim myślałam byłam przekonana, że jest diabelnie trudny, że mnie nie może wyjść! Hmm ale ten przepis pozbawił mnie złudzeń: chleb naprawdę może upiec dosłownie każdy! Z tego przepisu chleb nie może nie wyjść, a ta chrupiąca skórka - coś niesamowitego!

 

 

chleb

 

Składniki:

  • 100 g drożdży;
  • 1 kg mąki pszennej;
  • 1 l ciepłej wody;
  • 1 i 1/2 łyżki soli;
  • 1 i 1/2 łyżki cukru;
  • ziarna: słonecznika, dyni, siemienia lnianego;
  • otręby pszenne;
  • mąka razowa pszenna;
  • mąka razowa żytnia.

 

chleb

W misce rozkruszyć drożdże, posypać cukrem i rozrobić. Następnie dodać sól i wodę. Rozmieszać. Później poszczególne składniki. Ziarna oraz mąki razowe dodać wedle uznania, u mnie zawsze jest ok. pół szklanki mąki razowej żytniej oraz pół szklanki mąki razowej żytniej, jeśli chodzi o ziarna przyznam, że dodaję je do tego momentu aż masa będzie tak gęsta, że aż trudna do rozmieszania:)

Ciasto wyłożyć do dwóch keksówek, lekko posmarowanych wcześniej olejem. (ciasto powinno zajmować troszeczke mniej niż połowę wysokości forem). Teraz, trzeba poczekać aż podwoi ono swoją objętość (ciasto bardzo szybko rośnie). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180o i piec ok. godziny.

chleb

poniedziałek, 16 maja 2011
Krakersiki

 

 

krakersiki serowe

 

 

Kolejny wpis z cyklu: "nic słodkiego"... robię dokładnie wszystko, żeby tylko mieć wytłumaczenie dla niepisania licencjatu... no cóż w kuchni o wiele przyjemniej spędza mi się czas;) co do tych krakersików - przekąska świetna! Choć to ciasto do obróbki jak dla mnie nie jest najwygodniejsze. Co nie zmienia faktu, że same kwadraciki są... genialne! Moja siostra porównała je do pewnych sklepowych produktów tego typu, więc chyba naprawdę są OK.

 

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 75 g masła;
  • 150 g żółtego sera (startego na tarce);
  • 0,5 szkl zimnej wody;
  • sól do oprószenia.

 

krakersiki serowe

 

Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść z nich ciasto, powinno ono być gładkie i elastyczne (mnie w konsystencji przypomina ciasto na pierogi). Następnie owinąć folią i włożyć na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z niej, należy ciasto bardzo cienko rozwałkować (niestety mnie to sprawia duży problem) Ale im cieńsze ciasto tym krakersiki będą bardziej chrupiące więc warto się pomęczyć:) Najlepiej od razu to robić na papierze do pieczenia, później wystarczy tylko przełożyć już rozwałkowane ciasto razem z papierem na blachę i już na niej je pociąć w drobne kwadraciki. Posypać lekko solą. Włożyć do nagrzanego do 200 piekarnika, piec ok. 15 min.

Do ciasta można dodać inne przyprawy, np. paprykę by lekko zmienić smak krakersików.


krakersiki serowe

sobota, 14 maja 2011
Paluchy

 

 

paluchy

 

 

Zakładając bloga obiecałam Koleżance, że znajdzie się tu pare rzeczy, które nie będą słodkie. Oto coś spełniającego to kryterium! Poza tym, że przygotowanie paluchów jest czasochłonne to sam sposób ich zrobienia jest bardzo łatwy. Na dodatek to znakomita przekąska... jak dla mnie najlepsze połączenie: paluchy z makiem i szklanką mleka:)

 

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej;
  • 25 dag twarogu;
  • 25 dag margaryny;
  • przyprawy: pieprz, sół, gałka muszkatałowa, kminek, zioła prowansalskie;
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1 żółtko plus dwie łyżki mleka do posmarowania;
  • mak, sezam, płatki owsiane do posypania.

 

paluchy

 

Wszystki składniki (oczywiście z wyjątkiem żółtka z mlekiem) wyłożyć na stolnice i wyrobić ciasto. Przyprawy dodawać według uznania i smaku :) Następnie gotowe włożyć do lodówki, najlepiej na dłużej niż godzine. Ja zostawiam na całą noc. Po ponownym wyłożeniu ciasta, cienko rozwałkować, pociąc w pasy (o ok. 2 cm szerokości), posmarować żółtkiem roztrzepanym w mleku, wzdłuż dłuższego boku paska posypać makiem, sezamem bądź płatkami i... skręcić w spiralę. Tak przygotowane paluszki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy pieć w temp. 170o przez ok 25 min.


paluchy