Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | różne | torty
RSS
niedziela, 24 lipca 2011
Tort Cytrynowy

 

 

tort_cytrynowy

 

 

Miałam piękne i cudowne chwile wolności w moim domu, które trwały niestety tylko dwa tygodnie... właśnie wczoraj był dzień powrotu mojego Młodszego Brata i Rodziców... wszystko co piękne niestety się kończy. W tym jakże radosnym dniu postanowiłam przywitać ich tym oto Tortem Cytrynowym (chyba bardziej mnie niż im miał on poprawić nastrój;)

  Co do tortu: jest mega CYTRYNOWY, moim zdaniem mało słodki (zdaniem mojej Siostry wręcz gorzki:)) ale za to bardzo orzeźwiający! I nie ma najmniejszego problemu ze zjedzeniem od razu całego kawałka :)

Najlepszy cytrynowy krem z jakim kiedykolwiek miałam doczynienia. Bez dwóch zdań! Cudo!

 

tort_cytrynowy

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek;
  • 3/4 szkl cukru;
  • 3/4 szkl mąki pszennej;
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej.

Masa cytrynowa:

  • 2 szkl mleka;
  • szkl soku z cytryn ( z ok. 5 - 6 cytryn);
  • skórka otarta z cytryn;
  • 5 łyżek mąki pszennej;
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej;
  • 4 jajka;
  • 1 i 1/4 szkl cukru;
  • 375 g miękkiego masła.

 

Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej, wtedy sprawi on mniej problemów podczas próby przekrojenia. Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy je robotem na  sztywną pianę, utwardzamy cukrem. Stopniowo dodajemy żółtka. Następnie wymieszane ze sobą mąki delikatnie należy wmieszać do masy (na wolniejszych obrotach miksera). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160o . I pieczemy ok 35 - 40 min do efektu tzw. suchego patyczka. Od razu po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z ok. 50 cm wycokości na ziemię, po czym z powrotem wsadzamy do jeszcze ciepłego piekarnika i tam trzymamy ciasto aż do całkowitego wystudzenia. Gdy przeczytałam o tym hmm "sposobie" od razu mi się spodobał;) Świetna sprawa z tym rzucaniem i naparwdę nie trzeba się bać o ten biedny biszkopt - przeżyje!


tort_cytrynowy

 

Przepis na ten niesamowity krem znalazłam tutaj: Moje wypieki.

Należy zacząć od zagotowania jednej szklanki mleka z cukrem, w drugiej zaś (najlepiej mikserem) wymieszać jajka, startą skórkę z cytryn i obie mąki. Do gotującego się mleka stopniowo dodawać doskonale wymieszany powstały budyń. Gotować, ciągle miesząjąc, aż do zgęstnienia. Wyłożyć masę najlepiej na płaski talerz i odstawić do całkowitego wychłodzenia.

Po wystudzeniu należy zmiksować budyń z sokiem z cytryn.

Następnie miękkie masło do białości ubić mikserem. Poźniej powoli dodawać zmiksowany budyń z sokiem cytrynowym.

Krem nie sprawia żadnych trudności - nie trzeba się bać o to że powstaną grudki :) wszytsko świetnie się ze sobą łączy!

Teraz pozostaje już tylko przełożenie tortu! Upieczony wcześniej biszkopt dzielimi na 3 krążki, nasączamy sokiem z cytryny z dodatkiem alkoholu, i przekładamy kremem.


środa, 20 lipca 2011
Tort Szwarcwaldzki

 

 

tort szwarcwaldzki

 

 

Ilekroć widziałam gdzieś ten tort zawsze chciałam go zrobić. Zachwycał mnie połączeniem koloru ciemnej czekolady, bordowych wiśni i bieli kremu. Proste... a cudownie piękne. I w końcu nadarzyła się okazja: moje własne urodziny. Hmm postanowiłam sama sobie zrobić taki oto prezent i moich przyjaciół poczęstować właśnie tym Tortem. I teraz zupełnie świadomie mogę powiedzieć, że ten TORT jest numerem 1: idealnie słodki, ale nie przesłodzony, nawet krem z kremówki, któy zazwyczaj drażni mnie w ciastach tutaj jest jak najbardziej na miejscu, a wartswa z wiśni - istne cudo! A zapomnialałabym o tej delikatnej nutce alkoholu, która jest wyczuwalna dzięki nasączeniu. Może skończę i napiszę po prostu, że WARTO SPRÓBOWAĆ :)

P.S.może  w przekroju tort ten nie wygląda tak genialnie jakbym sobie tego życzyła, ale wierzcie: jest cudowny!

 

tort szwarcwaldzki

 

 

Składniki:

Ciasto:

  • 175 g gorzkiej czekolady (pokruszonej i roztopionej w 2 - 3 łyżkach gorącego mleka lub w kąpieli wodnej);
  • 150 g miękkiego masła;
  • 150 g cukru pudru;
  • 150 g mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 6 białek;
  • 6 żółtek + odrobina soli.

Nasączenie:

  • 75 ml soku z wiśni;
  • 75 ml likeru wiśniowego lub ewentulanie spirytusu/wódki.

Masa wiśniowa:

  • 175 ml kompotu z wiśni;
  • 3 łyżki cukru;
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej;
  • 75 ml likieru wiśniowego;
  • 750 g świeżych wiśni (lub zamrożonych, lud odsączonych z kompotu);
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Krem:

  • 1 l śmietany kremówki;
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • śmietanfix.

Miękkie masło miksować aż do białości, stopniowo wlewać roztopioną czekoladę i mieszać robotem aż do uzyskania jednolitej, lekko puchowej konsystencji. Powoli, kolejno wbijać żołtka, następnie cukier, cały czas miksując. Później mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek ubitą na sztywno z odrobiną soli. Delikatnie wymieszać.

Tak przygotowane ciasto wyłożyć to tortownicy o średnicy ok 24 cm. Piec w nagrzanym do 170o piekarniku przez ok. 35 min.

Upieczone ciasto po wystygnięciu przekroić, takżeby powstały 3 krążki (ciasto najlepiej jest upiec dzień wcześniej).

Wszystki składniki oprócz wiśni na masę wiśniową należy ze sobą połączyć, i podgrzewać, gotując tak aby powstała konsystencja kisielu. Następnie dodać wiśnie i połączyć. Odstawić, aby wystygło.

Smietanę kremówkę należy ubić z cukrem pudrem i śmietanfixem.

Składniki na nasączenie połączyć ze sobą.


tort szwarcwaldzki

 

 

Spód nasączyć 1/3 powstałego płynu. Na to wyłożyć 1/2 masy wiśniowej, następnie wyłożyć ok. 1/3 śmietany, położyć następny blat ciasta, nasączyć połową pozostałego syropu, wyłożyć resztę masy wiśniowej i połowe pozostałego kremu. Położyć ostatni blat ciasta, nasączyć pozostałością syropu i wyłożyć resztę kremu. Ozdobić:)